Usereuse – system för att skala upp återanvändning till norm
Vad krävs för att återanvändning ska bli norm och på sikt lika enkelt som att köpa nytt är idag? IVL Svenska Miljöinstitutet undersöker i projektet Usereuse hur system för en återanvändning kan skapas, förbättras och skalas upp.
För att kunna uppfylla de globala hållbarhetsmålen om en hållbar konsumtion och produktion, samt Parisavtalets mål att begränsa klimatutsläppen, behöver vi använda de resurser som vi tar ut på ett bättre sätt. En nyckel till hållbar omställning är minskad nyköpskonsumtion och långsammare rotation av produkter. Där kan återanvändning vara en del av svaret. För att öka återanvändningen är det viktigt att den blir lättillgänglig genom flera kanaler som kan tillgodose skilda behov i samhället.
Projektet genomförs tillsammans med Citycon, Stockholm Vatten och Avfall, Artikel2, Blocket, Myrorna, Sörab och Mölndals stad och finansieras av Vinnova.
Läs mer om vad projektet gör
Återanvändares förutsättningar för ökad återanvändning
Projektet har undersökt förutsättningarna för uppskalning av återbruk genom en enkät och en intervjustudie med personer som har besökt någon återanvändningsarena
Aktörers förutsättningar att skala upp återanvändningen
Hinder, framgångsfaktorer och möjligheter för aktörer har undersökts på olika återavändningsarenor genom enkäter, intervjuer, fokusgrupper och workshoppar.
Usereuse skissar fyra möjliga scenarier för 2035
Berättelser om var vi är och vart vi ska formar vår syn på världen och påverkar vilka handlingsvägar som vi ser som möjliga. Scenarier är ett verktyg för att utforska, utveckla och utvärdera.
Projektfakta
Projektnamn: Usereuse - System för en återanvändningsindustri
Pågår: 2021 till 2025
Budget: 5 MSEK
Finansiär: Vinnova
Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet, Mölndals stad, SÖRAB, Blocket, Myrorna, Artikel2, Citycon, Stockholm Vatten och Avfall
Reuselabs
Usereuse undersöker vilka förutsättningar, samarbeten och policyåtgärder som behövs.
Publikationer
Här hittar du delrapporter, vetenskapliga artiklar och media som tas fram inom projektet.
Kontakt
Tveka inte att kontakta projektgruppen om du vill veta mer om Usereuse.